(geen) Honden op het Dakpark

(geen) Honden op het Dakpark

Het Dakpark biedt ruimte om te ontspannen, spelen, wandelen of sporten in een gezonde, groene omgeving. Om ervoor te zorgen dat het schoon en veilig blijft, heeft de buurt bij de oprichting van het plan in 2013 voor het park besloten om honden (en andere huisdieren) te verbieden binnen de hekken van het Dakpark. Deze maatregel is in 2013 ingevoerd om een prettige en schone omgeving te garanderen voor gezinnen, kinderen, sporters en andere bezoekers. (Meer weten over de achtergrond van het park? Meld je dan aan voor een rondleiding.)

Wens van buurtbewoners: geen honden

Omdat de maatregel een nadrukkelijke wens was van de buurtbewoners, is deze altijd behoorlijk goed gerespecteerd door hondenbezitters in de buurt. De laatste tijd zien we echter steeds vaker honden op het Dakpark, soms loslopend. Er wordt ook regelmatig hondenpoep aangetroffen. Hondenpoep moet in Rotterdam in principe door de hondeneigenaar opgepakt en weggegooid worden.

Hondenlosloopgebied

Op het Dakpark is een speciaal hondenlosloopgebied aangewezen om tegemoet te komen aan de behoeften van hondenbezitters. Dit losloopgebied, gemarkeerd door een groene driehoek (zie de afbeelding hierboven) op het plattegrondje, bevindt zich tussen het Hudsonplein en de 2e Schansstraat. Binnen deze zone kunnen honden vrij rondlopen en spelen zonder aan de lijn te hoeven blijven. Meer losloopgebieden zijn te vinden op deze kaart.

Honden die jagen op kippen

Ook in onze Buurttuin zijn honden verboden, zowel aan de riem als loslopend. We willen geen honden in of bij de moestuinen hebben en onze kippen (en kuikens in de zomer) zijn een gemakkelijke prooi. Om de kippen beter te beschermen, hebben we een grote ren gebouwd. Dit houdt onze kippen veilig als wij er zelf niet zijn. We laten de kippen echter onregelmatig ook buiten de ren scharrelen, zodat ze een gevarieerdere voeding bijeen kunnen scharrelen.

In de Buurttuin hebben zich helaas enkele incidenten voorgedaan waarbij loslopende honden op onze kippen hebben gejaagd. Deze situaties hebben trieste gevolgen gehad, met kippen die gewond raakten of zelfs door honden doodgebeten zijn. Helaas zorgen jagende honden voor verstoring en gevaar in de omgeving van de Buurttuin. Ook dit benadrukt het belang het hondenverbod te respecteren binnen de hekken van het Dakpark.

Katten

We doen niet alleen een beroep op hondeneigenaren. Voor katteneigenaren geldt eveneens het verzoek, mede vanuit de Gemeente Rotterdam, om uw kat in eigen tuin te houden. Door kattenpoep kan toxoplasmose verspreid worden, wat gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Door uw kat binnen uw eigen terrein te houden, helpt u mee om de verspreiding van toxoplasmose te beperken en draagt u bij aan een veiligere omgeving.

‘Onze’ katten

In de Buurttuin loopt al jaren een tweetal katten: een rode kater en een zwart-gevlekte poes. De rode kater woont in de 2e Schansstraat. Hij jaagt op muizen en ratten, maar laat de kippen en kuikens met rust. Wij zijn deze kater dankbaar voor zijn werk. De zwart-gevlekte wilde poes had in de zomer van 2023 een nestje in het schapenhok. De familie is door het Dierenasiel Vlaardingen opgehaald die de kittens veilig op heeft laten groeien bij hun moeder, waarna ze geplaatst zijn bij liefhebbende mensen. De poes is gesteriliseerd en teruggeplaatst op het Dakpark. Ook de poes laat onze kippen en kuikens met rust. Loslopende katten van buurtbewoners verstoren deze balans. Ze jagen vaak op de kuikens en maken ruzie met ‘onze’ katten.